Діяльність людини прямо впливає на екологію та природне середовище, в якому вона проживає. Через вирубку лісів в Карпатах та меліорацію земель багато рідкісних видів тварин були поставлені на межу вимирання. Туристам, які вирушили на відпочинок в Карпатах, обов’язково потрібно виділити час для знайомства з такими тваринами. Під загрозою зараз знаходиться популяція карпатських буйволів, яка ще 30 років тому налічувала близько 2000 особин. Станом на сьогодні, на всій території України залишилося тільки близько 200 цих тварин. На зменшення поголів’я впливає також той факт, що мало хто зараз має бажання вести приватне сільське господарство. Ці величні та спокійні тварини раніше використовували в кожному обійсті. З буйволиного молока робили сир, а самих буйволів використовували як робочу силу.
Однак еко-туризм починає набирати обертів, не оминув він і Закарпаття. В околицях Виноградова, біля села Олешник, зараз успішно працює буйволина ферма «Карпатський буйвіл», яка дала притулок тваринам цього вимираючого виду. Зараз тут проживає понад 60 буйволів. Їх розведення розпочали кілька років тому, а коли стадо побільшало ‒ вирішили відкрити ферму та проводити дегустації.
Подорожі Карпатами точно будуть більш різноманітними та специфічними, якщо внести у свій маршрут цю локацію. А подивитись на рідкісних тварин та посмакувати незвичним та екологічно чистим сиром сподобається як дорослим, так і дітям.
Дегустація на фермі «Карпатський буйвіл»
Враховуючи свою специфіку, не дивно, що ця буйволина ферма пропонує відвідувачам ознайомитися з процесом виготовлення молочної продукції. Справжні гурмани отримають можливість скуштувати унікальні страви, які можна знайти тільки в цьому мальовничому куточку. Холодною зимою тут можна почастуватися гарячим, звареним у казані глінтвейном, а жарким літом – прохолодним узваром чи компотом. Що ж пропонується для дегустації?
- різні види сиру (качота, Mozzarella di bufala, сир будз, адигейський, «Панір» тощо);
- натуральні молоко, сметану, вершки та масло;
- м’ясні страви: сало, паштет зі шкварок, паштет печінковий, пікниця, шовдарь, купати.
Буйволина ферма «Карпатський буйвіл» виготовляє не тільки цікаві, але й екологічно чисті продукти, які не містять консервантів та барвників. Саме молоко є дуже корисним та легко перетравлюється, його можна вживати навіть вагітним жінкам. В ньому міститься бета-казеїн типу А2 і повністю відсутній бета-казеїн типу А1, що робить його більш корисним ніж коров’яче.
Окрім дегустації місцевої продукції тут можна придбати набори, які стануть чудовим подарунком для Ваших рідних та друзів. Якщо Ви прихильник еко-туризму, буйволина ферма «Карпатський буйвіл» стане обов’язковим пунктом для відвідування під час Вашої подорожі Карпатами. Якщо ж відвідини цього місця не вписується у Вас маршрут подорожі – на допомогу прийде служба доставки.
Що цікавого поруч?
Відпочинок в Карпатах зручний тим, що він дозволяє поєднувати відвідини чималої кількості цікавинок, що розташовані доволі недалеко один від одного. Зокрема, перед тим як побуваєте на буйволиній фермі «Карпатський буйвіл» та поласуєте місцевими делікатесами, можна зазирнути в кілька місць неподалік. А то після смачного обіду бажання обслідувати інші локації вже може відійти на другий план.
- Королівський замок (Замок «Нялаб») – пам’ятка архітектури національного значення. Перша згадка про цю фортифікаційну споруду відноситься до ХІІІ століття, а розташований він на горі вулканічного походження.
- Виноградівський замок (Замок «Канків») – розміщений в околицях міста Виноградів у підніжжі Чорної Гори. Перші згадки про замок «Канків» сягають початку Х століття. Проіснував він дуже довго, аж поки не був зруйнований в останній третині ХVI століття за наказом австрійської влади.
- Хустський замок, який розташований відносно неподалік. І хоча від нього залишились здебільшого руїни, місце атмосферне. Особливо, якщо взяти до уваги легенди, згідно з якими Хустський замок колись був притулком Влада Цепеша, більш знаного як Граф Дракула.
- Королевська стоянка – місце, де колись проводилися розкопки ранньопалеолітичної стоянки неподалік від селища Королево. Це поселення є найстарішим в Центрально-Східній Європі, а за датуванням археологів його історія налічує приблизно 1 мільйон років. Періодично тут проводяться археологічні розкопки.
- Чорна Гора – це ботанічний заповідник національного значення який був відкритий у далекому 1974 році у Виноградівському районі Закарпатської області. Його площа сягає 823 га. Тут розташована однойменна гора, яка є острівною (не відноситься до жодного з гірських масивів).
- Оленяча ферма поблизу Хуста – ще один чудовий приклад еко-ферми на Закарпатті. Як можна здогадатись із назви, головними персонажами тут виступають плямисті олені ‒ створіння граційні та неймовірно красиві. Також доволі популярна місцина, якщо ви подорожуєте з дітьми.
Як доїхати до буйволиної ферми?
Буйволина ферма «Карпатський буйвіл» розташована в Закарпатській області, за селом Олешник, що в 5 км від Виноградова. Ви можете дістатися сюди пішки з Виноградова за годину часу або ж доїхати автомобілем за 15 хвилин. Збудована еко-ферма серед просторого та мальовничого поля і має всю необхідну інфраструктуру для туристів. Окрім дегустації тут можна досхочу насолодитися місцевою природою та краєвидами.
Громадським транспортом
Дістатися до Виноградова можна поїздом Київ – Солотвино, який зі Львова вирушає о 02:44. Також є пряме автобусне сполучення з Залізничного вокзалу. Автобус відправляється до Виноградова о 13:00.
Автомобілем
Якщо Ви подорожуєте особистим транспортом, спочатку слід доїхати до Стрия, а вже звідти рухатися в напрямку Стрий – Сколе – Мукачево по E471/Е50/М06. В Мукачеві варто звернути і далі подорожувати по трасі Н09 і T0719.